Webtoon Nedir?
Herkese merhaba arkadaşlaar!
Bu aralar sık sık "Webtoon nedir?" sorusuyla karşılaşıyorum. Ki, siz, sevgili okuyucularımızdan da bilmeyenler olabilir diye düşündüm. Belki de "Nedir bu tavsiye ettiğiniz webtoonlar?" diyorsunuzdur.
Ben de düşündüm, taşındım ve dedim ki; Neden "Webtoon nedir?" diye bir içerik hazırlamıyorum?
Bu yüzden dee, bu yazımda webtoonun ne olduğunu anlatacağııım!
Hmm, nasıl tanımlayabilirim ki bu koskoca sektörü?
Şöyle düşünün: Bir çizgiroman var, fakat çizimleri öyle böyle değil. Renkli renkli ve muhteşem çizimi olan bir çizgiroman. Ama bu çizgiromanın konusu aynı bir roman konusu gibi. Sürükleyici ve akıcı. Ayrıca bu çizgiromanı bir telefondan, tabletten ya da bilgisayardan okuyabilirsin.
Bu açıklama size yetmeyecektir eminim ki. Webtoonları keşfetmenin en iyi yolu, webtoon okumaktır! Bu yüzden daha önce size tavsiye ettiğim ve edeceğim serileri okuyabilirsiniz. Elimden geldiğince çeşitli türlerde öneriler vereceğim sizlere.
Pekii, bu webtoonları okudunuz. Ama manhwa, manhua veya manga gibi sözcüklerle karşılaştınız orada burada. Nedir bu sözcükler?
Onları da açıklayayımm.
Öncelikle en çok kullanılan "manga" terimiyle başlayalım. Nedir manga?
Manga webtoonların genellikle Japon yapımı olanlarıdır. Aslında bu webtoonların atası diyebiliriz mangalara. Mangalar siyah beyaz olurlar. İlk okumaya başladığınızda renkli bir kapak görebilirsiniz, ama devamı siyah beyaz olacaktır. Ayrıca konuşma baloncukları da pek yoğundur. Sağdan sola doğru okunurlar. (Alışana kadar canınız çıkar, alıştığınızda da yanlışlıkla webtoonları öyle okumaya çalışırsınız 😆) Genellikle Japonca'dan çevrildiği için birçok yabancı terim ile karşılaşabilirsiniz. Benim pek de okumadığım bir tür.
*Watashi no Shiawase na Kekkon
Manhwalar ise Kore yapımı webtoonlardır. (Benim en çok tercih ettiğim tür.) Renklilerdir ve akıcı bir çizimi vardır. Bir sayfaya birçok çizim sığdırmaya çalışmazlar mangadaki gibi. Normaldeki gibi soldan sağa okunurlar. Yine Kore yapımı olduğu için yabancı terimlerle karşılaşabilirsiniz. Ama bu terimlere alışık olduğunuzu düşünüyorum.
Manhualara geldik. Bunlar da Çin yapımıdır. Manhua da renklidir manhwa gibi. Soldan sağa okunurlar. Ama önceden uyarayım, birçoğu mantık hatası ile doludur. Ya da aşırı benzer konulu olabilirler. Tabii aralarında hiç güzel yok demedim, bazı istisnalar da var. Yine de çizimler bu eksikleri örtecek kadar güzel.
Son olarak belki bu üçü gibi ayrı bir tür sayılmıyor ve pek bilinmiyor olabilir. Ama Endonezya'nın da bir çok güzel webtoonu var. Webtoon uygulamasını kullananlar bilirler eminim birkaçını. Çizimleri güzel ve değişik konuları olabiliyor. Klasik webtoon gibi. Zaten webtoon kategorisi altında.
Böylece webtoonun ne olduğunu anlatmış oldum size bu yazımda. Bir sonraki sefere noveli anlatacağım. O zamana kadar hoşçakalın, sağlıcakla kalın! Kendinize dikkat edin!
Nereye gidiyorum ben? Haha, daha bitirmedim!
Sanırım size webtoon okurken karşılaşacağınız, hatta belki de garip bulacağınız birkaç terimi de tanıtmalıyım. Tabii ki kendi bildiğim kadarıyla.
Oneshot: Genellikle tek bölümlük serilerdir. Kısa ama güzel hikayeler gibi.
Shounen: Genellikle genç erkeklere hitap eden serilere deniyor. Ama kızlar okumayacak diye birşey yok 😉 (Aksiyon serilerini pek bi severim.)
Shoujo: Bu da genellikle genç kızlara hitap eden seriler.
İsekai: Paralel evren veya başka boyut tarzı seriler için kullanılan terimdir. Bu tarz o kadaaar çok güzel seri var ki.
En çok karşılaşacağınız terimler bunlar. Bu terimleri Google'a aratarak da bulabilirsiniz tabii. Ama bir ön bilginiz olsun dedim.
Son olaraaak, sadece webtoon uygulaması ile sınırlı kalmamanızı tavsiye ederim. Bu webtoonları çeviren ve çeşitli webtoonlar yayınlayan birçok internet sitesi var. Biraz araştırıp göz atarsanız onları bulabileceğinize eminim.
Bu sefer gerçekten bitti. 😅
Umarım size bir yararı olmuştur bu yazının. O halde bir sonraki yazıya kadar hoşçakalıııınn!
Yorumlar
Yorum Gönder
Teşekkür olarak yorum yapmayı unutmayın. Yazarlar yaptığınız yorumlardan destek alıyor.